AnnonsRekommenderas

Piller.se
Kcal.se
Hälsoshop.se
Gratisgrejer.nu

Om Lchf dieten och low card high fat

LCHF är en förkortning av Low Carb High Fat. På svenska betyder det att dieten handlar om att man ska hålla nere intaget av kolhydrater, samtidigt som intaget av fett ska vara högt. Det är just denna enkla tanke som gör dieten så populär.

Varför LCHF?

Grundtanken bakom LCHF är enkel; fett är bra, kolhydrater ska man undvika – men varför bygger dieten på just detta? De personer som skapade LCHF-dieten utgick från två faktorer, nämligen att kolhydrater ger ett insulinpåslag samt att fet mat snabbt ger en mättnadskänsla. Den sistnämnda faktorn är ganska självklar. Om man äter fet mat blir man snabbt mätt. Ju fortare man blir mätt desto mindre tenderar man att äta. En stor orsak till att man lägger på sig överflödiga kilon är ju att man helt enkelt äter för mycket.

Hur var det då med det ökade fettintaget? Hur kan ett ökat intag av fett leda till viktminskning? Det är ganska enkelt egentligen. Fett är kroppens främsta energikälla, och kroppen vill inte gärna släppa ifrån sig fett – om kroppen inte ständigt får en tillförsel av fett genom kosten, det vill säga.

Mat för LCHF-dieten

LCHF är en enkel diet. Man ser till att hålla intaget av fett mycket högt och skär ner på kolhydraterna. Proteinintaget bör vara normalt. Om man inte skulle se märkbara resultat efter en tid med LCHF-dieten kan man skära ner något på proteinintaget.